Vitaminen en Mineralen

Vitaminen en Mineralen zijn essentieel voor vrijwel alle fysiologische processen in de koe. Daarom is een goede mineralenvoorziening van belang voor het dier. Problemen rondom vruchtbaarheid, gezondheid en productie worden in veel gevallen veroorzaakt door een tekort of verkeerde balans in vitaminen en mineralen in het rantsoen.

Om goed in te springen op de specifieke behoeften op uw bedrijf heeft Duynie een mineralenlijn onder de naam Vit. Dit assortiment bestaat uit specifieke producten voor melkvee en rosé/vleesvee.

Wanneer uw situatie vraagt om een aanpak buiten ons uitgebreide assortiment kunnen we een klanteigen mengsel laten maken. Deze service zorgt ervoor dat de aanvulling van mineralen en vitaminen volledig op uw bedrijf is afgestemd.
Kijk hieronder om te zien wat mineralen en vitaminen doen in uw rantsoen.

Zink
Zink is betrokken bij de werking van veel enzymen. Hierdoor is zink betrokken bij het functioneren van verschillende weefsels, waaronder het voortplantingsorgaan, huid, haar, hoeven en het afweersysteem. Zink is nodig voor de vorming van keratine in het slotgat van de speen en kan daarom uierontsteking helpen voorkomen. Zinktekort kan zich uiten in pleksgewijze haaruitval, een verdikte huid (kop en poten) en slechte vruchtbaarheid. Aangezien de enzymen waar zink in zit ook betrokken zijn bij celdeling en eetlust kan zinktekort zich ook uiten in een lagere groei en droge stof opname.

Kobalt
Om te groeien en te vermenigvuldigen hebben bacteriën in de pens kobalt nodig. Deze bacteriën maken onder andere vitamine B12. Een gevolg van kobalttekort uit zich daarom in een verminderde pensfermentatie en een tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 speelt onder andere een belangrijke rol bij het omzetten van propionzuur naar glucose. Dit proces is essentieel en zeer belangrijk voor het dier. Daarnaast speelt vitamine B12 een rol bij bloedvorming en bij het goed functioneren van het zenuwstelstel.

Selenium/vitamine E
Selenium en vitamine E spelen een belangrijke rol in de weerstand van de koe. Selenium wordt ingebouwd in een enzym (glutathionperoxidase). Dit enzym is betrokken bij het afremmen van de gevolgen van stress en bij de afweer tegen ongewenste bacteriën. Deze stress ontstaat wanneer het dier onder druk wordt gezet. Denk hierbij aan een te lage energievoorziening of opname van schadelijke stoffen en bacteriën. Het enzym zorgt ervoor dat het dier lichaamseigen cellen niet kapot maakt doormiddel van het neutraliseren van vrije radicalen. Daarnaast speelt selenium een rol bij de vorming van het schildklierhormoon. Dit schildklierhormoon is met name van belang voor een goed functionerende stofwisseling. Vitamine E en selenium kunnen elkaar gedeeltelijk vervangen. Een tekort aan selenium en/of vitamine E kan zich onder andere uiten in stijfheid en spiertrillingen (moeite met opstaan),  een hogere vatbaarheid voor infecties (b.v. mastitis), een verhoogd percentage koeien dat aan de nageboorte blijft staan, sloomheid en een verminderde vruchtbaarheid.

Koper
Koper vormt een werkzaam bestandsdeel van verschillende enzymen, met name oxidasen die op diverse plaatsen betrokken zijn bij stofwisselingsprocessen. Kopertekort uit zich onder andere in een verminderde vruchtbaarheid, een dof haarkleed en problemen rondom afkalven. Mangaan is onder andere betrokken bij het functioneren van de geslachtsorganen, bloedstolling en bij de stofwisseling van koolhydraten en vet. Daarnaast speelt het een rol bij de productie van geslachtshormonen. Mangaantekort is daarom van invloed op vruchtbaarheid omdat de activiteit van de eierstokken vermindert. Vitamine E speelt een rol bij het neutraliseren van radicalen. Deze radicalen ontstaan bij normale stofwisselingsprocessen en infecties. Vrije radicalen maken lichaamseigen cellen, waaronder afweercellen, kapot waardoor bijvoorbeeld het risico op ontstekingen groter wordt.

Biotine
Biotine speelt een rol in de productie van nieuw hoornvlies. Voor een goede hoornkwaliteit en het voorkomen van zachte hoeven is een optimale biotine voorziening belangrijk. Door goede hoornkwaliteit en harde hoeven neemt de weerstand van de klauw toe en het risico op klauwproblemen af. Tevens is aan het product natriumbicarbonaat toegevoegd (120 g/kg). Pensverzuring kan een  oorzaak zijn van bevangenheid. Natriumbicarbonaat heeft een bufferende werking zodat pensverzuring en daarmee bevangenheid tegengegaan kan worden.

Jodium
De opslag van jodium vindt plaats in de schildklier. Jodium wordt namelijk ingebouwd in schildklierhormonen. Deze hormonen regelen stofwisselingsprocessen. Jodiumtekort kan zich uiten in een verminderde vruchtbaarheid en tochtexpressie, een lagere melkproductie en groei. Naast gezondheidsproblemen bij de koe, kan bij een tekort aan jodium ook gezondheidsproblemen ontstaan bij haar kalf. Zwakke of doodgeboren kalveren kunnen een gevolg zijn van langdurig jodiumtekort.

 

Assortiment Vitaminen en Mineralen
 

MELKVEE ROSÉ/VLEESVEE
Vit Basis Vit Vleesvee
Vit Droogstand Vit Vleesvee/DeLuxe
Vit Klauwen  
Vit TMR Compleet  
Vit Vruchtbaarheid  
Vit Weerstand  


Neem contact op met uw Product Manager om de mineralenvoorziening van het (ruw)voer in kaart brengen.
 

Mineralenvoorziening in het weideseizoen
 

Een optimale voorziening aan spoorelementen, mineralen en vitaminen is van essentieel belang voor een gezonde en goed producerende veestapel.

De gevolgen van een verkeerde mineralenvoorziening worden vaak onderschat. Mogelijke klachten zijn een doffe vacht, groeiachterstand, dode- of zwak geboren kalveren of verminderde vruchtbaarheid. Als zich een probleem voordoet door een verkeerde balans, dan duurt het zeker 4 tot 8 weken voordat de mineralenstatus in de koe weer op peil is. Daarom is het belangrijk om ook tijdens de weidegang de mineralenvoorziening goed in de gaten te houden en daar waar nodig bij te sturen.

Vaak ontstaat er een tekort aan mineralen en vitaminen tijdens de weidegang. Het blijkt lastig in deze periode de mineralenvoorziening op peil te houden. Door een op de behoefte afgestemde hoeveelheid ruwvoer/vochtrijk diervoeder binnen te verstrekken, bijvoorbeeld snijmaïs of Corngold/Proficorn en daar vitaminen en mineralen aan toe te voegen wordt ook aan de vitaminen en mineralen behoefte voldaan.

Bestellen

  * verplichte velden

  Liever direct contact met- of een advies van uw Product Manager? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

  Vul uw postcode in en zie direct wie uw persoonlijke Product Manager is.  Nieuwsbrief

  Wilt u voortaan op de hoogte blijven van nieuws, prijsvergelijkingen en productaanbiedingen? Schrijf u dan in:

  Aanmelden

  Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.