maandag 25 mei 2020Voeraardappel past goed in rundvee rantsoen

De voeraardappelen uit deze campagne zijn afkomstig uit de aardappelindustrie. Het zijn consumptie- of fritesaardappelen die door de coronacrisis niet meer in de verwerking komen. Het grootste deel gaat nu richting melkvee- en vleesveehouders.

Voeraardappelen passen namelijk goed in rantsoenen waar voldoende eiwit aanwezig is, zoals rantsoenen met een hoog aandeel weidegras, graskuil of bierbostel. Het eiwit wordt dan beter benut door de extra energie in de aardappelen. Ook worden de aardappelen  veelvuldig ingezet om de smaak van het rantsoen te verbeteren. Hierdoor neemt de voer- en droge stofopname toe. 

Veel pensenergie
Voeraardappelen leveren zowel pensenergie als bestendig zetmeel. Hiermee is de energievoorziening op pens- en darmniveau goed en wordt de vorming van microbieel eiwit gestimuleerd. Het bevordert de vorming van propionzuur waardoor het melkeiwitgehalte en de melkgift wordt bevorderd.

De voeraardappelen kunnen  op twee manieren geleverd worden:

Ongewassen 
De aardappelen worden uit de aardappelloods geladen en gaan over een stortbak. Deze stortbak zorgt ervoor dat de aardappelen ontdaan worden van onder andere zand en steentjes. Het is echter mogelijk dat er nog loofdelen en kleikluiten mee geladen worden bij de aardappelen.

Gewassen 
Deze aardappelen worden bij de akkerbouwer geladen over de stortbak en worden vervolgens getransporteerd naar een waslocatie. Bij deze waslocatie worden de aardappelen gewassen en ontdaan van verontreinigingen (kluiten, loof en steentjes).

WIlt u aardappelen bestellen of wilt u meer informatie neem dan contact op met één van onze productmanagers of bel 0172-460606.

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.