maandag 21 september 2020Tarwegistconcentraat momenteel bijzonder gunstig geprijsd

Voor de varkenshouderij is het vanwege zijn hoge eiwitgehalte een zeer aantrekkelijk product. Eiwit in voer is vaak afkomstig van eiwitgrondstoffen zoals sojaschroot en raapzaadschroot en zijn vaak erg duur.

Door het toepassen van het maximale aandeel TGC in het rantsoen kunt u echt iets doen aan het verlagen van u voerkosten. De voerkosten worden bepaald door de rantsoenprijs per 100 kg en de gerealiseerde voederconversie en groei per dag. Brijvoerbedrijven kunnen sturen op voederconversie en kunnen deze gericht bijsturen. Een gezond varken die zijn maximale groei realiseert heeft over het algemeen ook een lage voederconversie.  Als een varken sneller op zijn eindgewicht is verbruikt deze bovendien ook nog minder onderhoudsvoer.

Ontwikkelingen op de eiwitmarkt.
In varkensvoer wordt veelal het eiwit en daarmee ook de aminozuren uit grondstoffen zoals Sojaschroot en Raapzaadschroot gehaald. Over het algemeen zijn dit dure grondstoffen die eenvoudig vervangen kunnen worden door de veel goedkopere eiwitrijke bijproducten. In de onderstaande grafiek ziet ude ontwikkeling van de eiwit grondstoffen per % droge stof weergegeven. Het hoogste prijsniveau werd afgelopen jaar rond week 14 (begin april 2020) gerealiseerd. Vanaf week 21 (eind mei) is het aanbod aan TGC producten toegenomen en is de marktprijs voor TGC naar een prijsgunstigniveau gegaan. Momenteel ligt het prijsniveau op € 1,80 per % droge stof voor tarwegistconcentraat Bergapro.

Welke voerkosten besparing kunnen we realiseren met TGC?
In een gangbaar vleesvarkensrantsoen van 1.12 EW met een darm verteerbaar Lysine niveau van 7.86 gram en alle overige rantsoenrestricties kan in de eindfase 12% tarwegistconcentraat worden opgenomen op basis van droge stof. Bij de huidige grondstoffenprijzen heeft Bergapro een voerderwaarde prijs van ± 50%. In het rantsoen met Bergapro kan de varkenshouder € 1,62 per 100 kg voer (88% ds) besparen. Per afgeleverd varken is dit ruim drie euro. U weet zelf hoeveel vleesvarkens u op jaarbasis aflevert dan is de rekensom snel gemaakt. Neem vandaag nog contact op met uw voeradviseur om u rantsoen door te laten rekenen en profiteer ook van dit voerkosten voordeel.

Bergapro is een tarwegistconcentraat dat ontstaat bij de productie van graanalcohol uit vloeibaar tarwezetmeel. Het wordt door Cargill in Bergen op Zoom geproduceerd.

Bergapro hoogwaardig eiwitrijk voer
Alcohol en bio-ethanol worden geproduceerd uit zetmeelstromen van de tarwezetmeelindustrie.. Bij de winning van zetmeel en gluten uit tarwe, ontstaat in het proces tarwezetmeel. Het product wordt deels afgezet in de varkenshouderij als vloeibaar tarwezetmeel. Echter de laatste jaren gebruikt de industrie die stromen van tarwezetmeel meer en meer als grondstof voor alcoholproductie.

De keuze voor de grondstof en het proces is bepalend voor de nutritionele samenstelling van de tarwegist-concentraat. Meestal is het zetmeel uit TGC verwijderd en is er nog een restant suiker aanwezig dat niet volledig vergist is. TGC bevat veel ruw eiwit dat afkomstig kan zijn uit de gluten en uit gisteiwit. Deze gisten, die zich in het proces van alcoholvorming sterk hebben vermeerderd, bestaan voornamelijk uit aminozuren die zeer goed benut kunnen worden voor de groei van uw varkens. Naast de hoeveelheid ruw eiwit bevat Bergapro ook een hoog aandeel aan melkzuur en glycerol die samen een extra bijdrage leveren aan de energie inhoud van het product.

Om ontmenging te voorkomen is het van belang om Bergapro te roeren, bij voorkeur vóór aanvang van het doseren. Bergapro is met organisch zuur geconserveerd. Het product is rijk aan eiwitten en aminozuren. Het is een stabiele eiwitbron met een aantrekkelijk aminozurenpatroon wat goed verteerbaar is. Kenmerk van Bergapro is de constante samenstelling door een continu verwerkingsproces. Kort samengevat staan hier de belangrijkste voordelen:

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.