5 september 2018Rundveehouderij neemt steeds meer bietenpulp af

De afzet van bietenperspulp in de rundveehouderij neemt jaar op jaar toe. Dat komt omdat de suikerindustrie in verband met energie-afspraken steeds minder bietenpulp droogt voor de brokproductie. Daardoor stijgt het aanbod van perspulp als vochtrijk diervoeder, wat z'n weg vindt naar de veehouderij.

Dat zegt voorzitter Wim Thielen van de OPNV, de branche-organisatie van producenten van natte veevoeders. In 2016 ging er nog 825.000 ton bietenpulp naar de rundveehouderij; vorig jaar was dat gestegen naa 895.000 ton, blijkens het jaaroverzicht 2017 van de OPNV. Die stijgende trend is al enige jaren gaande, aldus Thielen.

In de rundveehouderij werd vorig jaar totaal 2,6 miljoen ton vochtrijke diervoeders afgezet. Dat volume is gelijk aan 2016. De afzet van perspulp neemt weliswaar toe, maar dat gaat ten koste van de afzet van bierbostel en aardappelpersvezels waardoor de afzet in tonnen per saldo gelijk blijft. In de rundveehouderij zijn perspulp, bierbostel, aardappelpersvezels, tarwegistconcentraat en vers maïsglutenvoer de belangrijkste vochtrijke diervoeders.

Totale afzet gelijk
In totaal is vorig jaar in Nederland 5,5 miljoen ton vochtrijke veevoeders geleverd. Dat is iets minder dan vorig jaar, maar het droge stof gehalte van de vochtrijke diervoeders is gestegen naar 20,4 procent. Omgerend is de afzet van tonnen droge stof gelijk gebleven ten opzicht van 2016. De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met bijna 1,3 miljoen ton mengvoeders, aldus de OPNV

Van het totaal gaat 2,6 miljoen ton naar de rundveehouderij. De varkenshouderij neemt de overige 2,9 miljoen ton af. De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, weiproducten en tarwegistconcentraat. In 2017 was het aanbod van aardappelproducten en tarwezetmeel lager dan in 2016.

Over het aanbod van het huidige seizoen durft Thielen nog geen uitspraken te doen. Veel kan nog afhangen van hoe de nazomer uitpakt voor de aardappelen en de bieten, stelt hij.

Bron: OPNV

 

Liever direct contact met- of een advies van uw Product Manager? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

Vul uw postcode in en zie direct wie uw persoonlijke Product Manager is.Nieuwsbrief

Wilt u voortaan op de hoogte blijven van nieuws, prijsvergelijkingen en productaanbiedingen? Schrijf u dan in:

Aanmelden

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.