5 april 2018Bietenseizoen start met flinke vertraging

In de Europese Unie loopt de inzaai van suikerbieten vertraging op. Natte omstandigheden en lage temperaturen zijn hier de oorzaak van. Ook in Nederland loopt het zaaien achter op voorgaande jaren; begin april zat nog geen 10% in de grond.

Volgens de Bietenstatistiek van Suiker Unie was aan de start van week 14 zo’n 8,2% van het totale areaal ingezaaid, goed voor ruim 7.000 hectare. Daarmee is het ingezaaide percentage, ten opzichte van de week ervoor, verdubbeld. Vooral in Flevoland, het noordelijk kleigebied en Gelderland zijn bieten gezaaid.

Late start
Deze 3 gebieden schrijven als enige dubbele cijfers. In Oostelijk en Zuidelijk Flevoland gaat het om ruim 25%, op de Groningse klei zit ook 25% in de grond en in Gelderland gaat het om 1/3. Het was voor het laatst in 2013 dat het zaaiseizoen zo laat van start ging, toen zat op dezelfde peildatum ook 8% in de grond. Het zaaiwerk kon erna vlot starten, maar na alle regenval is het nog maar de vraagt of dat nu ook het geval is.

De gemiddelde zaaidatum kwam in 2013 op 8 april uit en in 2008 was dat 16 april. Dat is het laatste startmoment sinds de meting begon. In het zuidwesten van het land, met name de Zeeuwse eilanden, noordoostelijke en zuidoostelijke zandgebieden zijn nagenoeg geen bieten gezaaid.

Bron: Boerenbusiness

 

Liever direct contact met- of een advies van uw Product Manager? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

Vul uw postcode in en zie direct wie uw persoonlijke Product Manager is.Nieuwsbrief

Wilt u voortaan op de hoogte blijven van nieuws, prijsvergelijkingen en productaanbiedingen? Schrijf u dan in:

Aanmelden