Aardappelstoomschillen met enzymen

Geschikt voor  Varkens
Etikettering  voedermiddel, aardappelstoomschillen
Productvorm  vloeibaar
Houdbaarheid  6 maanden
Opslag  in zuurbestendige silo

Voordelen

  • belangrijke bron van zetmeel
  • levert een bijdrage aan de homogeniteit van de brij en het voormengsel
  • bevordert de verteerbaarheid van de gehele brij, waaronder het aanvullend voer
  • door toevoeging van enzymen wordt de viscositeit van het product verlaagd waardoor de verpompbaarheid verbetert

Productspecificaties

Droge stof
115 g
Ruw eiwit
140 g
Ruw vet
4 g
Ruwe celstof
63 g
Ruw as
69 g
Zetmeel (tot)
698 g
Suiker
28 g
NSP
232 g
Melkzuur
88 g
Azijnzuur
20 g
Alcohol
5 g
Calcium (Ca)
1,7 g
Fosfor (P)
2,5 g
P verteerbaar
0,9 g
Natrium (Na)
2,1 g
Kalium (K)
29,6 g
Chloride (Cl)
6,5 g
NEv
2606 KCal
Energiewaarde
1,24
E dracht
1,28
(AID) d.v. Lysine
4,7 g
(AID) d.v. Methionine
1,1 g
(AID) d.v. Meth. + Cystine
1,8 g
(AID) d.v. Threonine
3,0 g
(AID) d.v. Tryptofaan
0,6 g
(AID) d.v. Isoleucine
2,7 g
(AID) d.v. Histidine
1,8 g
(AID) d.v. Leucine
4,9 g
(AID) d.v. Valine
3,8 g
(SID) d.v. Lysine
5,1 g
(SID) d.v. Methionine
1,2 g
(SID) d.v. Meth + Cys
2,1 g
(SID) d.v. Threonine
3,6 g
(SID) d.v. Tryptofaan
0,8 g
(SID) d.v. Isoleusine
3,1 g
(SID) d.v. Histidine
2,0 g
(SID) d.v. Leusine
5,4 g
(SID) d.v. Valine
4,3 g

Laatste wijziging 04-06-2020

Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Wijzigingen in productsamenstelling voorbehouden.

Omschrijving

Tijdens de verwerking van aardappelen tot frites, puree en andere aardappelspecialiteiten ontstaan waardevolle nevenstromen voor de veevoeding. Eén daarvan zijn aardappelstoomschillen. De aardappelen worden bij binnenkomst gewassen en vervolgens met stoom behandeld. Door het stomen laat de schil los. De schil en een deel van de zetmeellaag direct onder de schil, worden vervolgens door middel van borstels verwijderd of door middel van een schiltrommel. De stoombehandeling zorgt er voor dat het zetmeel wordt ontsloten. Aan het einde van het proces worden de schillen zeer fijn vermalen (vermoest).

Eigenschappen

Aardappelstoomschillen zijn voor veel brijvoerrantsoenen een basiscomponent. Het is een belangrijke zetmeelbron die bovendien een belangrijke bijdrage levert aan de homogeniteit van de brij en het voormengsel. Aardappelstoomschillen conserveren op een natuurlijke wijze doordat lactobacillen suikers omzetten in melkzuur. Melkzuur is een fermentatieproduct dat de pH van het product snel laat dalen. Een lage pH in de maag van het varken bevordert de verteerbaarheid en de anti microbiële werking. Een zuurder voer, aan het begin van de dunne darm, stimuleert de uitscheiding van verteringsenzymen door de alvleesklier. Dit heeft een positief effect op de vertering van de gehele brij, waaronder het aanvullend voer

Adviezen opslag, gebruik en houdbaarheid

Aardappelstoomschillen ondergaan een natuurlijke fermentatie waardoor de pH daalt tot beneden de 4,0. De hierbij gevormde organische zuren zijn positief voor de stabiliteit van het opgeslagen product waardoor het minimaal 6 maanden houdbaar is. Het product dient te worden opgeslagen in een vloeistofdichte, zuurbestendige silo of opslagbunker. Een roerwerk is niet nodig. Het met regelmaat reinigen van opslagen, voormengers en dergelijke is essentieel voor het hygiënische verstrekken van brijvoer aan varkens en om gisting in opslagen, voormengers en leidingen te voorkomen. Door de zetmeelontsluiting tijdens het schillen van de aardappelen wordt de viscositeit van het product hoger, dit beïnvloedt de verpompbaarheid. Zonodig kan de viscositeit van het product worden verlaagd door toevoeging van enzymen waardoor de verpompbaarheid verbetert

Contact

Wilt u een actueel en real time inzicht in beschikbare vrachten en actuele prijzen? Bestel dan via MijnDuynie!

MijnDuynie

 

Advies

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.