Aardappelstoomschillen

Aardappelstoomschillen zijn voor veel brijvoerrantsoenen een basiscomponent. Het is een belangrijke zetmeelbron die bovendien een belangrijke bijdrage levert aan de homogeniteit van het brij- en voormengsel.

Tijdens de verwerking van aardappelen tot frites, puree, zetmeel en andere aardappelproducten, ontstaan waardevolle nevenstromen. Eén daarvan zijn aardappelstoomschillen.

De aardappelen worden bij binnenkomst gewassen en vervolgens met stoom behandeld. Door het stomen laat de schil los. De schil en een deel van de zetmeellaag direct onder de schil, worden vervolgens door middel van borstels verwijderd. Door het stomen wordt het zetmeel goed ontsloten. Aan het einde van het proces worden de schillen vermalen waardoor er geen drijflaag in de mestkelder ontstaat.

Eigenschappen aardappelstoomschillen

Aardappelstoomschillen conserveren op natuurlijke wijze doordat lactobacillen suikers omzetten in melkzuur. Het gevormde melkzuur laat de pH van het product snel dalen. Een lage pH in de maag van het varken bevordert de verteerbaarheid en de anti microbiële werking. Een zuurder voer, aan het begin van de dunne darm, stimuleert de uitscheiding van verteringsenzymen door de alvleesklier. Dit heeft een positief effect op de vertering van de gehele brij, inclusief het aanvullend voer. Daarnaast laat onderzoek met varkens zien dat het zetmeel in de aardappelstoomschillen goed verteerbaar is. Dit komt doordat het zetmeel goed ontsloten is.

Opslag
Aardappelstoomschillen dienen te worden opgeslagen in een vloeistofdichte, zuurbestendige opslagruimte, zoals een polyestersilo of een (gecoate) betonnen opslagbunker. Een roerwerk is niet nodig. Het met regelmaat reinigen van opslagen, voormengers en dergelijke is essentieel voor het hygiënisch verstrekken van brijvoer aan varkens en om gisting in opslagen, voormengers en leidingen te voorkomen.

Bespaar Tip

Varkenshouders kunnen nu flink besparen op de voerkosten door het aandeel aardappelstoomschillen in het rantsoen te verhogen. De prijzen van vochtrijke diervoeders zijn de afgelopen jaren flink gedaald.

Bent u de ondernemer die nog steeds een gering aandeel op drogestof basis in het rantsoen heeft, dan laat u een deel voerwinst per dierplaats liggen. Dat is voor een gemiddeld brijbedrijf met 3000 vleesvarkens al snel een kleine €  10.000,- aan voerkosten.

Neem vandaag nog contact op met uw Product Manager om uw rantsoen te laten doorrekenen.

Bestellen

  * verplichte velden

  Liever direct contact met- of een advies van uw Product Manager? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

  Vul uw postcode in en zie direct wie uw persoonlijke Product Manager is.  Nieuwsbrief

  Wilt u voortaan op de hoogte blijven van nieuws, prijsvergelijkingen en productaanbiedingen? Schrijf u dan in:

  Aanmelden

  Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.