Weidegang

Het is de ambitie van het kabinet om in 2020 80% van de koeien weidegang te bieden.

Van weidegang is sprake als een melkkoe voldoet aan de norm van 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag. Uit de praktijk is gebleken dat kleinere melkveebedrijven vaker weiden dan grotere bedrijven.

Robotmelken en beweiden kan prima samen gaan. Belangrijk hierbij is echter wel dat het huiskavel goed bereikbaar is, de afstand niet te groot en zorg voor voldoende capaciteit van de melkrobot zodat de melkkoe niet te lang hoeft te wachten. Het aantal melkingen zal wel iets terug lopen maar het aantal liters per melking is vaak hoger.

Stimuleer de koeien richting de stal te gaan door op vaste tijden te voeren en zorg voor voldoende structuuraanbod om de koeien actief te houden.

Fosfaat

De statistische analyse wijst uit dat weidegang geen invloed heeft op het BEX-voordeel. Zowel niet bij stikstof als niet bij fosfaat. Dit betekent dat bedrijven met weidegang gemiddeld geen hogere, maar ook geen lagere excretie van stikstof en fosfaat in de mest hebben dan bedrijven die volledig hun koeien op stal houden.
Bedrijven met beperkte weidegang (tot 1000 uur per jaar) hebben geen hogere stikstof (N) en fosfor (P) excretie per ton melk dan hun collega's die de koeien binnen houden. Weidegras bevat gemiddeld meer ruw eiwit en fosfor dan kuilgras. Op deze bedrijven wordt dit dus goed in het rantsoen toegepast waardoor de mineralenefficiëntie op een gelijk niveau ligt als bij bedrijven die hun vee jaarrond opstallen.

Voor bedrijven met veel weidegang lijkt het lastiger om een lage excretie van stikstof en fosfaat per ton melk te realiseren. De spreiding in mineralenexcretie per ton melk is echter groot en de verschillen tussen weiden en opstallen zijn veel kleiner dan tussen bedrijven onderling bij eenzelfde aantal uren weidegang.

Liever direct contact met- of een advies van uw Product Manager? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

Vul uw postcode in en zie direct wie uw persoonlijke Product Manager is.Nieuwsbrief

Wilt u voortaan op de hoogte blijven van nieuws, prijsvergelijkingen en productaanbiedingen? Schrijf u dan in:

Aanmelden

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.