Aardappelstoomschillen

Geschikt voor  Melkvee, Rosé / Vleesvee, Geiten / Schapen
Etikettering  voedermiddel, aardappelstoomschillen
Productvorm  vloeibaar
Houdbaarheid  6 maanden
Opslag  in zuurbestendige silo

Voordelen

  • hoog zetmeelgehalte
  • zeer goed verteerbaar
  • levert veel energie
  • draagt bij aan een fris en smakelijk rantsoen
  • voorkomt voerselectie
  • voorkomt broei

Productspecificaties

Droge stof
115 g
Ruw eiwit
140 g
Ruw vet
13 g
Ruwe celstof
60 g
Ruw as
69 g
Zetmeel (tot)
428 g
Bestendig Zetmeel
38 g
Suiker
28 g
Melkzuur
88 g
Calcium (Ca)
1,6 g
Fosfor (P)
2,5 g
Magnesium (Mg)
1,3 g
Natrium (Na)
2,1 g
Kalium (K)
29,6 g
Chloride (Cl)
6,5 g
D.v. Methionine H
2,8 g
D.v. Lysine H
8,9 g
VEM
1100
VEVI
1207
DVE 2007
119 g
OEB 2007
-49 g
OEB2 2007
-49 g
FOSp
791 g
FOSp2/FOSp
0,72 g
Structuurwaarde
0,4

Laatste wijziging 04-01-2022

Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Wijzigingen in productsamenstelling voorbehouden.

Omschrijving

Tijdens de verwerking van aardappelen tot frites, puree, zetmeel en andere aardappelproducten, ontstaan waardevolle nevenstromen. Eén daarvan is aardappelstoomschillen. De aardappelen worden bij binnenkomst gewassen en vervolgens met stoom behandeld. Door het stomen laat de schil los. De schil en een deel van de zetmeellaag direct onder de schil, wordt vervolgens door middel van borstels of door middel van een schiltrommel verwijderd. Aan het einde van het proces worden de schillen gehomogeniseerd tot vloeibare aardappelstoomschillen. Dit vloeibare product wordt door ons geleverd aan Nederlandse en Belgische rundveehouderijen.

Eigenschappen

Aardappelstoomschillen zijn zeer goed verteerbaar en bevatten veel zetmeel. Hierdoor zijn ze een goede energiebron voor zowel vleesvee als melkvee. Aardappelstoomschillen leveren met name energie op pensniveau, dit zorgt voor propionzuurvorming waardoor het melkeiwitgehalte en de melkgift wordt bevorderd. Aardappelbijproducten bevatten weinig stikstof en verbeteren de stikstofefficiëntie van het rantsoen.

Aardappelstoomschillen verhogen de smakelijkheid van het totale rantsoen. Daarnaast zorgen aardappelstoomschillen voor meer plak in het rantsoen. Door het toevoegen van aardappelstoomschillen blijven de fijnere krachtvoerdelen beter aan het ruwvoer plakken. Op deze manier wordt selectie aan het voerhek tegengegaan. Door voerselectie tegen te gaan krijgen alle koeien het door de adviseur berekende rantsoen. Het geeft rust in de stal en koeien hebben meer tijd voor het herkauwen. Dit alles leidt tot een betere voerbenutting.

Daarnaast hebben aardappelstoomschillen een lage pH waarde wat helpt om broei, een veelvoorkomend probleem gedurende de zomermaanden, tegen te gaan en het voer aan hek langer fris en smakelijk te houden. 

 

Opslag instructies, gebruik en houdbaarheid

Aardappelstoomschillen ondergaan een natuurlijk fermentatie  proces waardoor de pH waarde daalt. De hierbij gevormde organische zuren zijn positief voor de stabiliteit van het opgeslagen product waardoor het 6 maanden houdbaar is. Aardappelstoomschillen worden in eenheden van 35 ton geleverd. Het product dient te worden opgeslagen in een vloeistofdichte, zuurbestendige ruimte, zoals een opslagsilo of een (gecoate) betonnen opslagbunker. Een roerwerk is niet nodig. Het met regelmaat reinigen van opslagen, voermengwagen en dergelijke is essentieel voor het hygiënisch verstrekken van bijproducten aan rundvee.

De wijze van inkuilen en afdekken van de maïs en- of graskuilen is van grote invloed op de kwaliteit en het behoud van de voedingswaarde. Om de voederwaarde van uw ruwvoerkuill te behouden en zelfs te verhogen kunt u de kuil het beste afdekken met een vloeibaar aardappelproduct. Aardappelstoomschillen worden in vloeibare vorm, circa 10 - 20 cm dik, over de maïs en- of graskuil gespoten. Dit energierijke afdekmiddel vormt een luchtdichte filmlaag over de maïs en- of graskuil, waarmee de voederwaarde wordt behouden en broei wordt voorkomen. Het afdekken van de maïs en- of graskuil wordt verzorgd door de chauffeur van Duynie. Een tankoplegger, voorzien van spuitstuk, brengt het product op de kuil. Het afdekken van de kuil met plastic en zand en/of banden is niet meer nodig. Deze arbeidsbesparing staat tijdens het inkuilen en uithalen van de maïs en- of het kuilgras als positief te boek.

Contact

Wilt u een actueel en real time inzicht in beschikbare vrachten en actuele prijzen? Bestel dan via MijnDuynie!

MijnDuynie

 

Advies

Wij gebruiken functionele, analytische en marketing cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Wanneer je op 'doorgaan' klikt, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.